Klik hier voor algemene achtergrond informatie over WebQuest / WebKwestie

ADOPTEER EEN WEBKWESTIE / WEBKWESTIE

Veel leerkrachten hebben hun eigen favoriete webkwesties / webquests. Ze gebruiken die jaarlijks omdat die goed past bij een bepaald lesonderwerp.

Helaas gebeurt het nog al eens dat in zo'n webkwestie / webquest bepaalde websites-links het niet meer doen. Dat is erg jammer, want leerlingen en leerkrachten ervaren dat als vervelend, en terecht. Daar wordt vaak over geklaagd. En begrijpelijk, want dat werkt niet prettig

Waarom doen de websitelinks het niet altijd?
De webquestmaker heeft niet altijd tijd om regelmatig de weblinks in zijn of haar webkwestie / webquest te controleren. Soms wordt een webkwestie / webquest helemaal niet meer onderhouden, omdat de maker daar geen zin meer in heeft of andere zaken te doen heeft. 
Daarom gebeurt het nog al eens dat er niet werkende links bij de infobronnen staan. Dat kan erg storend zijn. Dat is jammer, want de meeste webkwesties / webquests blijven toch bruikbaar als de links naar de websites het maar zouden blijven doen. Alle webquests / webkwesties die u hier aantreft zijn door vrijwilligers gemaakt, daarom kunt u zo ook gratis gebruiken. 

De  webmaster van www.webkwestie.nl zou een en ander ook zelf bij kunnen houden, maar het is een bijna onmogelijke taak om dat voor elke webkwestie / webquest te doen. In de praktijk zou dat namelijk betekenen dat hij iedere dag (365 dagen per jaar) drie webkwesties / webquests moet nakijken. Als u nu zou betalen voor zo'n webkwestie/webquest, dan zou u dat wel mogen verwachten. Maar alle webkwesties/webquest kunt u gratis gebruiken.

Hoe kan dat worden opgelost?
U kunt uw steentje bijdragen door een webquest te adopteren en deze regelmatig controleren op de websitelinks. Zo lang u actief uw steentje bij draagt krijgt u in ruil daarvoor een vermelding van de schoolnaam en -plaats (eventueel met schoollogo) op de startpagina van de webkwestie / webquest.

U geeft één keer per kwartaal de weblinks of afbeeldingen door die niet meer werken en geeft die via een digitaal formulier door aan de webmaster. Hij kan dan de nodige aanpassingen doorvoeren. U hoeft dus niet zelf aan de webquest / webkestie te sleutelen, maar alleen maar te controleren.

Op deze manier heeft iedereen er veel plezier van:

want de webkwestie / webquest blijft bij de tijd
uw school wordt op de meest bezochte webquest-site van Nederland genoemd
als veel leerkrachten die doen, dan zijn veel webquests / webkwesties steeds up-to-date

Wilt u een webquest adopteren? Vul dan het volgende webformulier in.

Wilt u een voorbeeld zien uit het basisonderwijs of bijvoorbeeld voor het voorgezet onderwijs. Klik dan hier basisonderwijs of hier voorgezet onderwijs.