Inleiding


Lang, heel lang geleden werd in de buurt van Bennekom deze pot gemaakt. 
Wie de pot gemaakt heeft weten we niet. Deze pot is gevonden, daardoor weten we dat er mensen geweest zijn. 

 


 
De klokbekerheuvel bij Bennekom is eigenlijk een combinatie van graven. Het eerste graf is uit de steentijd, bevatte de klokbekers en was vrij klein. Het werd omgeven door een cirkelvormige greppel en na de bijzetting afgedekt met aarde. Zo ontstond een kleine heuvel die uiteraard langzaam met vegetatie werd bedekt. Later kwam op deze heuvel een tweede graf, dat waarschijnlijk dateert uit de late steentijd of vroege bronstijd. De oorspronkelijke heuvel werd hoger en groter. Ook nu werd hij afgesloten met een ringsloot. In latere tijd volgde nog een derde begraving op de beide andere. In de bronstijd (1600 v.chr-500 v.chr. zijn er waarschijnlijk nog bijzettingen geweest.
 


 

Hoe lang leven er al mensen in Nederland?
Of op het plekje waar jij nu woont, woonden daar honderden jaren geleden ook kinderen?
En waar jij nu voetbalt speelden daar vroeger ook kinderen?


Om erachter te komen wie er geleefd hebben op de plek waar jij nu woont zul je op onderzoek moeten gaan. Mensen die onderzoeken wat en wie er vroeger geleefd hebben heten Archeologen.
Jullie worden ook archeoloog. Ga samen met een klasgenoot op onderzoek wie er vroegen in jullie buurt geleefd hebben. Deze webkwestie zal jullie helpen op jullie speurtocht naar vroeger!

Ga naar de opdracht om de volgende stap te nemen.


Start Volgende

meer webkwesties en achtergrondinformatie
te vinden op
www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen ter verbetering van deze webkwestie?
Zijn er links die niet werken?
Geef het even door. Klik daarvoor hier.