Ché Guevara

INTRODUCTIE

Ongetwijfeld zijn ook de meesten onder jullie op een of ander moment op een of ander manier in contact gekomen de Zuid-Amerikaanse guerillero Ernesto ?Che? Guevara. Men vindt dan ook referenties naar deze man terug in alle media, en in de meest uiteenlopende contexten. Kijk maar eens naar spandoeken die men opvoert in betogingen en op voetbalwedstrijden, naar de merchandising rond popgroepen (bijvoorbeeld ?Rage Against the machine?), festivals,?

De beeltenis van Che Guevara is dan ook een icoon voor bijna alles wat zich als links en vooruitstrevend profileert, en misschien is ook dit zelfs geen voorwaarde meer. (Onlangs vermelde het journaal, naar aanleiding van de dood van de fotograaf, dat de beroemdste foto van Che de meest gereproduceerde zou zijn uit de wereldgeschiedenis!)

Maar hoever gaat onze kennis eigenlijk van deze persoon? Wat heeft hij tijdens zijn leven gepresteerd opdat de beeldvorming rond zijn persoon ruim dertig jaar na zijn dood nog zo levendig wordt gehouden? Misschien weten jullie enkele bijzonderheden over zijn aandeel in de Cubaanse revolutie, of andere daden die hij tijdens zijn leven gesteld heeft? Vele bewonderaars zullen zeggen dat Guevara als een held stierf voor zijn idealen, en voor een betere wereld. Is het feit dat hij bij zijn strijd ook vele mensen gedood heeft bij zijn beeldvorming dan niet van belang of juist wel?

De volgende ?quest? heeft twee doelen. Ten eerste zal ze trachten een ?insight? te verschaffen in de daden en de persoon van Guevara, en moet ze proberen duidelijk te maken waarom Guevara nog steeds zoveel weerklank vindt. Ten tweede richt ze zich op de concrete beeldvorming rond zijn persoon en de perceptie die ?men? van Che Guevara heeft.Deze WebQuest wordt niet meer onderhouden door de maker(s).
Gebruikt u deze WebQuest regelmatig en zou u deze WebQuest up-to-date willen houden door bijvoorbeeld:

* De website-links bij (info)bronnen te controleren.
* Melding maken van de weblinks die niet meer werken
* Eventueel nieuwe weblinks doorgeven
* Andere aanpassingen t.b.v. uw gebruik doorgeven.
`
Dan komt uw schoolnaam, -plaats en -logo worden in de WebQuest geplaatst zolang u de WebQuest onderhoud.

U geeft deze aanpassingen door via een speciaal webformulier
waarvoor u geen speciale technische voorkennis voor nodig heeft.
Wilt u dit (tijdelijk) doen? Meldt u dan hier aan en adopteer een WebQuest / WebKwestie
Wilt meer achtergrondinformatie over deze "adoptie". Klik dan hier.