Afsluiting

Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar je eind werkstuk. Misschien mag je mij wel een mailtje sturen met een foto erbij van de poster!

Als je er nog meer over wilt lezen ga dan naar de bieb en vraag of ze een van deze boeken hebben. 

3 mooie VOC verhalen zijn:

 1. 'De scheepsjongens van Bontekoe', door Johan Fabricius
  Uitgeverij Leopold, Amsterdam 1999, 24e druk
  De beroemdste scheepsjongens van Nederland zijn ongetwijfeld Hajo, Rolf en Padde. Zij voeren in 1618-1619 mee naar de Oost op de 'Bontekoe', het schip van Willem Ysbrantsz uit het Noord-Hollandse stadje Hoorn. Ze doorstonden zware stormen en andere rampen. Daarmee zijn ze zo beroemd geworden, dat Hajo, Rolf en Padde vereeuwigd werden met een standbeeld in Hoorn.
 2. 'Bloedgeld' door Simone van der Vlugt
 3. Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam 1996
  Reinout wordt geronseld door de VOC voor een schip naar IndiŽ. Daar moet het schip specerijen inslaan om in Holland te verkopen. De schipper wil zo veel en snel mogelijk geld verdienen en besluit geen tussenstop te maken op de Kaapverdische eilanden. Dit gaat ten koste van vele levens van de bemanning. Zij kunnen niet langer zonder vers water en voedsel. Reinout gaat muiten.

 4. 'Paddeltje', door Joh. H. Been
  Uitgeverij Kluitman Alkmaar 1999, 45e druk
  Paddeltje is de scheepsjongen van de beroemde 17e-eeuwse Hollandse admiraal Michiel  de Ruyter. Hij beleeft met en zonder de admiraal spannende avonturen.  Zo wordt hij gevangen genomen door de beruchte piraat Il Tigretto. Maar de slimme Paddeltje weet zich overal uit te redden. 

 

De wapens van de VOC en Batavia

Rijksmuseum [Public domain], via Wikimedia Commons

 

Vorige Start Volgende

Nog een webquest / webkwestie doen?
Ga naar www.webkwestie.nl

Op- of aanmerkingen ter verbetering van deze webkwestie?
Zijn er internetlinks die niet werken?
Geef het even door. Klik daarvoor hier.

* * *

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons
www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten.
Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. 
Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld.