Inleiding
 

Wat was de VOC ?

VOC staat voor: Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het was in de 17de en 18de eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld: met een vloot van meer dan 100 schepen, duizenden werknemers, tientallen kantoren in AziŽ en zes vestigingen in Nederland, te weten de "VOC-kamers" in Amsterdam, Enkhuizen, Hoorn, Rotterdam, Delft en Middelburg.

De kamers voerden alle werkzaamheden uit: zij bouwden hun eigen schepen en pakhuizen en verhandelden de goederen. In de periode tussen 1595 en 1795 werden bijna 4800 reizen naar AziŽ gemaakt. De risico's waren groot! (storm en piraten).

De bazen gaven de schippers uitvoerige instructies mee over de te varen route, winden, stromingen, ondiepten en oriŽntatiepunten.

De VOC maakte zelf zeekaarten en ook verschillende navigatie-instrumenten werden in eigen werkplaatsen vervaardigd.

Op de reis naar AziŽ gingen niet alleen handelsgoederen maar ook gebruiksgoederen mee: zowel textiel, wijnen en verfstoffen als voedsel, water, gereedschappen, onderdelen en munitie.

Het belangrijkste deel van de lading was echter goud en zilver waarmee in AziŽ diverse goederen konden worden gekocht. De reis naar AziŽ duurde gemiddeld acht maanden.

Je snapt natuurlijk wel dat als je 8 maanden moet varen je geen bananen mee naar Nederland kan vervoeren.

Het moesten dus belangrijke handelsproducten zijn die niet konden bederven zoals: zijde, specerijen, koffie, thee en suiker.


Twee eeuwen lang heeft dit enorme handelsbedrijf bestaan. Maar aan het eind van de 18e eeuw ging het minder goed met de handel. Dit kwam door de harde concurrentie en de oorlog met Engeland. In 1795 werd de VOC opgeheven.

 

 

Vorige Start Volgende

Nog een webquest / webkwestie doen?
Ga naar www.webkwestie.nl

Op- of aanmerkingen ter verbetering van deze webkwestie?
Zijn er internetlinks die niet werken?
Geef het even door. Klik daarvoor hier.

* * *

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons
www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten.
Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. 
Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld.