1. Inleiding
ALGEMENE NATUURWETENSCHAPPEN

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens en milieu. De temperatuur en de zeespiegel zullen (blijven) stijgen. Discussies en reportages over klimaatverandering zijn dagelijks te volgen op tv of in de krant.
“Een ongemakkelijke waarheid”, de film van Al Gore, laat zien hoe het klimaat verandert, hoe dat komt en wat de gevaren zijn.
Al Gore heeft veel mensen de ogen geopend met zijn film, maar ook weerstand gekregen van mensen die het (deels) oneens zijn met zijn beweringen. Want als je de berichten volgt merk je ook dat wetenschappers, politici of journalisten het niet altijd met elkaar eens zijn.

Klimaatverandering gebeurt op wereldniveau, maar bestaat al zo lang als de aarde bestaat. De vraag is of het nu sneller en anders gaat dan in de voorgaande eeuwen.
Volgens berekeningen zal de gemiddelde temperatuur op de aarde deze eeuw stijgen met ongeveer 1,1 tot 6,4 graden Celsius. Maar wat zijn de gevolgen hiervan en in hoeverre kan de mens daar iets aan doen?
De overheid, het bedrijfsleven en consumenten reageren. Door de uitstoot van CO2 te verminderen en door bijvoorbeeld dijken te verhogen.

En jij? Wat vind jij?
Als je erover mee wilt praten moet je natuurlijk wel weten waar je het over hebt.

Verandert het klimaat dan echt? En waar komt dat dan door? Wat is het broeikaseffect precies? Welke rol speelt de mens? Duurzame ontwikkeling kan de oplossing zijn, maar wat is dat dan eigenlijk?.

Stel dat je al deze dingen helder voor ogen hebt, wat moet er dan gebeuren?
Moet je zelf iets doen, moet Nederland iets doen, of heeft het pas zin als de EU iets doet, of zelfs de hele wereld?

Onderzoek het zelf en geef jouw kijk op klimaatverandering door je eigen klimaatfilm te maken.

Naar de opdracht