Inleiding

15 juli 2006 was het 400 jaar geleden dat Rembrandt Harmenszoon van Rijn in Leiden werd geboren.

Rembrandt zou uitgroeien tot de belangrijkste Nederlandse schilder van de 17e eeuw.

Als Rembrandt 14 jaar is gaat Rembrandt in de leer bij een meesterschilder (Jacob van Swanenburgh ). Hij begint als hulpje; kwasten schoonmaken, verf mengen etc.

Rembrandt maakte in totaal ongeveer 600 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. Hij maakte een groot aantal zelfportretten, in totaal bijna 100(merendeels schilderijen, maar ook zo'n 20 etsen).

Rembrandt vindt het heel belangrijk om echte mensen te schilderen. Mensen die bezig zijn met dagelijkse dingen in hun huis of hun werk. Hij vindt het ook een uitdaging om gezichtsuitdrukkingen te schilderen.

 

 

Zijn allereerste grote opdracht is 'De Anatomische les'. 

Het is een opdracht van een artsenvereniging. 

En in plaats van, wat veel schilders in die tijd deden, schildert Rembrandt niet een 'stijve' groep mensen op een rijtje maar schildert hij de artsen druk bezig rond het lichaam van een dood iemand. 

Een soort actiefoto dus. 

Juist deze manier van schilderen zou Rembrandt beroemd maken!

 

In 1640 krijgt Rembrandt de opdracht om een schutterij te schilderen. 

Ook dit wordt geen stijf plaatje maar een 'chaotisch' tafereel. 

Opvallend is dat de aandacht, door de lichtval, niet op de kapitein wordt gericht, maar op een meisje.

Het schilderij wordt niet enthousiast ontvangen. 

De opdrachtgevers zijn zelfs boos. Het schilderij komt in een achterkamer te hangen. 

Het doek wordt te groot bevonden, te donker en te rommelig.

Tegenwoordig is "de Nachtwacht" , want dat schilderij is het natuurlijk, het beroemdste schilderij van Nederland. 

Het hangt in het Rijksmuseum te Amsterdam.


De Gouden Eeuw

De tijd waarin Rembrandt leefde (1606-1669) wordt ook wel de Gouden Eeuw genoemd. 

Nederland verdiende veel geld met handel. 

Schepen voeren af en aan in Amsterdam en zeilden de hele wereld rond. 

De schepen voeren allemaal naar Amsterdam omdat de haven van Antwerpen in die tijd afgesloten was. 

De adel en de gegoede burgerij verdienen veel geld. 

Helaas is er ook een grote groep in de bevolking die niet mee kan genieten van deze rijkdom. 

Dit deel van de bevolking verdiende net genoeg om rond te komen of leefde in armoede.


Rembrandt prive

Rembrandt begint een atelier in Leiden maar krijgt steeds meer opdrachten uit Amsterdam.

In 1631 verhuist hij dan ook naar Amsterdam en trekt in bij de kunsthandelaar Jan Schuylenburg. In 1634 trouwt Rembrandt met de dochter Saskia. Dit huwelijk bracht helaas weinig geluk voor Rembrandt en Saskia: ze krijgen vier kinderen waarvan alleen de laatste, Titus, in leven blijft. Een paar maanden na de geboorte van Titus sterft Saskia op 29 jarige leeftijd. Titus wordt opgevoed door de huishoudster. Door een huiselijke ruzie komt er een andere huishoudster, Hendrickje Stoffels. Met deze Hendrickje begint Rembrandt een relatie en ze krijgen een dochter, Cornelia genaamd.

Rembrandt en Hendrickje waren niet getrouwd en voor die tijd was dat een schande. Rembrandt en Hendrickje kregen zelfs een officiŽle waarschuwing van de kerk.

Ook zijn schilderstijl verandert in deze tijd. Hij gaat grotere kwasten gebruiken: zijn schilderstijl wordt groffer. De voorstellingen op zijn schilderijen worden steeds eenvoudiger, met minder details. De mensen vinden het maar niks, ze vinden het slordig. Hij krijgt steeds minder opdrachten, maar blijft wel steeds meer geld uitgeven. Hendrickje en Titus beginnen een kunsthandel om toch nog geld binnen te brengen. Het helpt niet......

Rembrandt gaat failliet. Hij moet zijn huis verkopen, zijn schilderijen, zijn meubels.... alles wordt in beslag genomen. Wat overblijft zijn een paar stoelen en schilderspullen.

In 1669 sterft Rembrandt als een arm en eenzaam man. Hendrickje en Titus zijn al eerder gestorven aan de pest. Rembrandt wordt begraven in de Westerkerk in Amsterdam.

Alleen niemand weet precies waar.....................

 

Start Volgende

Nog een webkwestie / webquest doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Op- of aanmerkingen ter verbetering van deze WebQuest   Websites die niet werken? Mail het de webkwestiemaker (klik hier)

Dit werk valt onder een Creative Commons licentie. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, Commons.Wikimedia of het Rijksmuseum , tenzij anders is vermeld. Banner van Pixabay.