Wat is een feed?

Als internetter bezoek je waarschijnlijk dagelijks een aantal vaste websites die hun specifieke lijst publiceren. Vaak is er niets veranderd en verlaat je vervolgens de site weer. Dit wordt lastig als je dit met vele sites moet doen. Iedere keer de site laden, kijken of er iets nieuws is of kijken waar je ook al weer gebleven was. Het wordt al snel onoverzichtelijk en tijdrovend.

Het nieuws dat te vinden is op verschillende sites, is vaak ook beschikbaar via een RSS feed. Deze feed kan worden toegevoegd aan een RSS lezer, waarmee je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Ook kun je de RSS feed gebruiken om het nieuws over te nemen op een eigen site.

Hoe te gebruiken? Als je klikt op de aangeboden link van een RSS feed, komt een pagina met code beschikbaar. De url in de adresbalk van deze pagina is te gebruiken voor bovengenoemde doeleinden.

Nieuws ontvangen via een RSS lezer

bulletDownload en installeer eerst een gratis RSS lezer, bijvoorbeeld op feedreader.com.
bulletKopieer en plak de volgende URL in uw RSS lezer. Bij FeedReader klikt u op: bestand > nieuw en plak daar de link:
http://www.webkwestie.nl/bao_digitheek/feed.xml
bulletRechtsonder in uw beeldscherm verschijnt een icoontje van FeedReader. Dit icoontje gaat knipperen zodra er een nieuw bericht op onze site is verschenen.

Nog meer feeds toevoegen aan uw RSS lezer? Dat kan. Veel websites hebben RSS. Het grijze RSS icoontje in de balk van Internet Explorer kleurt oranje indien een website is voorzien van RSS. Klik op dit icoontje en u heeft meteen de juiste URL die u in uw RSS lezer kunt plakken.

Naast RSS lezers die u installeert op een computer zijn er ook diverse mogelijkheden om het nieuws zichtbaar te maken in een online lezer. Ga naar de RSS startpagina's voor voorbeelden.

FEED WEBQUESTS / WEBKWESTIE PRIMAIR ONDERWIJS
   
FEED WEBQUESTS / WEBKWESTIE VOORTGEZET ONDERWIJS

Links naar meer over RSS-feed:

bullethttp://rss.startpagina.nl/
bullethttp://rss.startkabel.nl/