achtergrondinformatie

Je kunt op allerlei manieren en met allerlei programma's een WebQuest maken. Daar zie je verderop in deze pagina enkele voorbeelden van. Belangrijker is echter de inhoud van een webkwestie. Zorg dat je de bouwstenen van een WebQuest hebt bekeken (links in het menu). Per WebQuest onderdeel wordt daar beschreven waar je rekening mee moet houden. 

Een WebQuest moet aan een aantal minimum eisen voldoen. Deze eisen zie je in het volgende schema. Bekijk vooraf goed de verschillende beoordelingsfacetten van deze meetlat voor WebQuests. Door je daar op te richten voorkom je teleurstellingen. Een WebQuest is namelijk méér dan een simpele internetopdracht die leerlingen antwoorden op gestelde vragen laat opzoeken.

Op deze pagina vind je informatie over:

 •  
Een WebQuest bedenken
 •  
Een werkschema
 •  
Voorbeelden en sjablonen voor Word 2000
 •  
Word 2000 in combinatie met een kant en klaar menu 
 •  
Voorbeelden en sjablonen voor Woord 2003
 •  
Voorbeelden en sjablonen voor Frontpage 2000
 •  
Het insturen van een WebKwestie / WebQuest

Werkschema

Hoe begin je aan het bedenken en uitwerken van een WebQuest? Hier kun je een werkschema downloaden waarin staat beschreven hoe je de eerste stappen zet bij het maken van een webkwestie / webquest zou kunnen maken. (Bron: Kennisnet).

< terug naar boven >


Sjablonen en voorbeelden

 •  

WORD 2000 (beschrijving 1)

Omdat veel leerkrachten geschoold zijn in het gebruik van Word, kunt u hier een paar voorbeelden (sjablonen) vinden van een webkwestie-indeling. U hoeft alleen nog maar de inhoud te verzorgen. Klik maar eens hier voor een voorbeeld in Word. Als u denkt "dat kan ik niet", dan heeft u het mis, want alleen die Word-vaardigheden worden gebruikt die u op de cursus geleerd hebt.
Daarnaast zijn er op elke pagina een aantal tips geplaatst om u het werk nog gemakkelijker te maken. Wat u te zien krijgt een webkwestie van zeven word pagina's met daaraan een menukeuze gekoppeld. De menukeuze is voor u kant en klaar gemaakt. Daar hoeft u niks voor te doen. U hoeft alleen de wordpagina's te vullen met webkwestiemateriaal.
In het sjabloon wordt u uitgelegd, hoe u met drie klikken de complete lay-out van een webpagina kunt veranderen. Als u op verschillende pagina's klikt, dan ziet u daar voorbeelden van.

WORD VOORBEELD

VERTICALE MENU-KEUZE
(klik hier) 

Download dit voorbeeld in zip-bestand.

WORD VOORBEELD

HORIZONTALE MENUKEUZE
(klik hier)
.

Download dit voorbeeld in zip-bestand

Bovenstaande voorbeelden zijn in volledig in Word gemaakt met alleen Word-vaardigheden. Toch werkt zo'n webkwestie als gewone internetpagina.  In 15 minuten tijd heeft u snel en simpel een met Word een volwaardige internet webkwestie opzet. Een kind doet werkelijk de was, u heeft geen HTML-kennis nodig. De beschrijving kunt u hier downloaden (in PDF-formaat). 

Wanneer u dat te moeilijk vindt, is er nog een vereenvoudigde uitgave. Dit is één Wordpagina, waarop alle webkwestie-elementen samengebracht zijn. (Klik hier om deze te downloaden)

< terug naar boven >

 •  

WORD 2000 (beschrijving 2)

Klik hier voor live-voorbeeld.

Dit sjabloon is te gebruiken voor degenen die Word-ducumenten kunnen maken, maar nog geen web-pagina's.

De hoofdpagina's worden in word gemaakt en in een webframe opgeslagen.

Download dit voorbeeld in zip-bestand

Bovenstaand voorbeeld maakt gebruik van een combinatie van een Html-webframe voor de lay-out met Word-documenten die de webkwestie inhoudelijk vullen.
Een andere Word-variant is de volgende:

 1. Download INLEIDING.DOC, en sla het op uw pc op. Vul dit document.

 2. Download OPDRACHT.DOC

 3. Download VERWERKING.DOC

 4. Download INFOBRONNEN.DOC

 5. Download BEOORDELING.DOC

 6. Download AFSLUITING.DOC

 7. Download LEERKRACHT.DOC

Elk document van uw webkwestie stuurt u naar coördinator (apestaartje) webkwestie.nl. Uw documenten worden daarna samengevoegd tot één webkwestie, zoals in bovenstaand voorbeeld met menu-navigatie aan de linkerzijde.
Vermeld bij het verzenden duidelijk om welke webkwestie het gaat.

< terug naar boven >

 •  

WORD 2003

In Word 2003 zit helaas niet de handige web-wizard zoals in Word 2000. Hier kunt u wel een beschrijving downloaden om met Word 2003 (en hoger) een webquest / webkwestie te maken. Het wordt aangeboden als een PDF-document. U heeft dus PDF software (zoals bijv. Acrobatreader) nodig om dit document te kunnen gebruiken.
<< download beschrijving word 2003 >>

< terug naar boven >

 


 •  

FRONTPAGE 2000 (en hoger)

Voor degenen die in Frontpage geoefend hebben (en dat lijkt toch wel erg veel op Word). Zijn er (net zoals voor de Word-versie) een paar kant-en-klare webkwestie sjablonen gemaakt.

FRONTPAGE
VERTICALE MENUKEUZE
(klik hier)
 

download hieronder:

auto-thema (voorbeeld)

bladeren-thema (voorbeeld)

praatwolken-thema (voorbeeld)

FRONTPAGE
HORIZONTALE MENUKEUZE
(klik hier)
.

download hieronder:

modulair-thema (voorbeeld)

weegschaal-thema (voorbeeld)

cactus-thema (voorbeeld)

< terug naar boven >

 •  

Insturen van een WebQuest / WebKwestie

Een WebKwestie / WebQuest kan op verschillende manieren op www.webkwestie.nl verschijnen:

*

Je hebt een eigen plek op het internet waar je de webquest hebt gemaakt. Je stuurt dan (met de checklist) de web-link door.

*

Je hebt een webquest gemaakt met Word, Dreamweaver, Frontpage of een ander programma, maar je hebt geen mogelijkheid om je webquest op internet te plaatsten. Je kunt dan aan ons vragen of we de hele webquest op www.webkwestie.nl  willen plaatsen. Ook dan moet je de checklist gebruiken.

Tenzij het één word-document is, moet je even oppassen met het insturen van je webkwestie. Meestal bestaat je webkwestie uit meerdere pagina's met afbeeldingen. Soms zelfs nog met submappen. Gebruik een zipprogramma om alles in één keer op te sturen. Weet je niet hoe dat gaat? Download dan hier een zip-beschrijving in Word, bekijk de beschrijving hier online of vraag een kennis die dat voor je kan doen. Stuur je namelijk niet alle bestanden op, dan kunnen wij ze niet bekijken.

BELANGRIJK:
Pas nadat je de webkwestie-checklist zelf (zo objectief mogelijk) heeft ingevuld én daaruit blijkt dat de webkwestie/webquest op alle onderdelen voldoende of meer scoort, kun je de webkwestie / webquest inzenden. Na inzending wordt je webkwestie / webquest door de redactie beoordeeld met dezelfde checklist. Als dan blijkt dat een en ander niet in orde is, kan je webkwestie / webquest (nog) niet geplaatst worden.
Na het insturen van de webkwestie / webquest zal de coördinator van webkwestie.nl je een eerste reactie sturen. Min of meer een bewijs van ontvangst. Daarin staat vermeld hoe lang het zal duren voordat je een inhoudelijke reactie krijgt. Deze inhoudelijke reactie wordt m.b.v. de checklist opgesteld. De coördinator helpt je ook met technische problemen of indien nodig met de lay-out van de webquest. Over en weer zullen dan een of meerdere mailtje gestuurd worden om je webkwestie te perfectioneren. Als jij en de coördinator tenslotte allebei tevreden zijn over het resultaat, wordt je webkwestie aan de digitheek van webkwestie.nl toegevoegd.
In het menu (links) staat een link om je webkwestie / webquest aan te melden.

< terug naar boven >

 

Klik op één van de bouwstenen links om meer of zo'n onderdeel te weten te komen.

Laatst bijgewerkt op:  maandag 12 april 2021 door John Demmers

| Home

| Inleiding | OpdrachtVerwerking | InfobronnenBeoordeling | Afsluiting |

| Leerkrachten pagina | WebKwestie Digitheek |

Naar een idee van Bernie Dodge, Rijksuniversiteit van San Diego (USA)